PILANA KATALINIC
Pilana Katalinic u Gerovu godišnje pili oko 12 000 m3 oblovine od cega oko 4 000 m3 bukve. Jelova piljena grada plasira se na tuzemnom tržištu, a bukova se izvozi u Italiju, Kinu, Egipat, Španjolsku i druge. Sa svojom sestrinskom tvrtkom “Pilana Krasno” upotpunjuju kapacitete prerade drva i izvoza, te zajednicki u cvrsto kako poslovnoj tako i obiteljskoj povezanosti i vlasništvu predstavljaju respektabilne tvrtke u gospodarstvu Hrvatske.

PILANA KRASNO d.o.o.
Tvrtka Pilana Krasno d.o.o. Gerovo osnovana je 1997. godine.
Postrojenja pilane Krasno nalaze se u Senju, točnije u mjestu Krasno polje, koje se nalazi u samom srcu šume Velebita. Proizvodni pogoni smješteni su blizu prometnica Otočac - Zagreb, Senj - Split, Senj - Rijeka, Otočac - Split, odnosno Dalmacija.
Pilana ima svoju dugogodišnju tradiciju. Početak rada pilane u Krasnu smatra se 1928 g. kada je registrirana u sudskom registru, i od tada sa promjenom vlasničkih odnosa, doživljavajući mnoge havarije radi i danas.
Razlog opstanka svakako je činjenica što je pilana bila osnovni izvor egzistencije mještana Krasna i okolice, odnosno industrijske proizvodnje za grad Senj. Ipak, opstanak ne bi bio moguć da pilana nije smještena u neposrednoj blizini ogromnih količina sirovine - šuma iz kojih se opskrbljuje trupcima.
Tehnologija pilanarstva u pilani Krasno bilježi stalni napredak, pa danas radi sve modernijim strojevima i na istoj se pili oko 30 000m3 trupaca od čega 14.000 bukve.
Proizvodi od jele – jelova piljena građa plasira se na tuzemnom tržištu, dok se bukova piljena građa plasira i u cjelosti izvozi u Italiju, Španjolsku, Kinu, Egipat i druge zemlje.

Poradi daljnje obrade piljene građe u sustavu piklane radi i pogon za izradu bukovih elemenata Sv. Juraj.
Svi elementi danas se uspješno prodaju na tržište susjedne Italije, iako se pokazao interes i iz drugih zemalja.
Na pilani Krasno se čine napori sa podizanjem stupnja finalne obrade piljene građe, pa su tako napravljene sušare i parione kapaciteta 250m3, a sa izgradnjom nove hale, koja je u dovršenju pristupilo bi se intezivnijoj finalnoj obradi i izradi lamperije, oblica i drugih jelovih i bukovih finalnih proizvoda.

Na pilani danas ukupno radi od 50 – 58 radnika, uglavnom mještana Krasna i okolnih sela.
Budućnost rada pilane trebala bi biti sigurna ukoliko neki značajni uzroci i promjene na tržištu neće utjecati na njezin poslovanje. Budućnost uglavnom ogleda u nabavi sirovine i smještaju pilane u srcu Velebita i njegovih šuma.
Pilana Krasno u svom radu nikada do sada otkako je od 1997 g. 100% vlasnik obitelj Katalinić nije blokirana u svom radu, a sve obveze unatoč ogromnim problemima (isplata plaća, zakonske obveze, isporuka robe kupcima) nije došla u pitanje.


Eurosoft2 web usluge